Piškot nastavený vodou


Co potÅ™ebujeme k jeho upeÄení:

– 200 g cukru
– 200 g polohrubé mouky
– 3 vejce (na roládu raději 4 vejce)
– 2 lžiÄky prášku do peÄiva
– 4 lžíce horké vody
piškotová roláda
Postup přípravy:

V míse vyšleháme žloutky s horkou vodou do pěny, nasypeme polovinu cukru a ještě šleháme.
V menší míse našleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a přidáme druhou polovinu cukru. Do žloutkové pěny střídavě přidáváme sníh z bílků a polohrubou mouku promísenou s práškem
do peÄiva. TÄ›sto lehce vymícháme vaÅ™eÄkou a nalijeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

Vložíme do pÅ™edehřáté trouby a peÄeme cca 20 minut. Že je piÅ¡kot hotový, poznáme tak, když
na Å¡pejli, kterou zapíchneme pÅ™ed dopeÄením do piÅ¡kotu, nebude pÅ™ilepené žádné syrové tÄ›sto. Formu s upeÄeným piÅ¡kotem položíme na prkénko a po obvodu objedeme nožem, aby se od stÄ›ny formy lépe oddÄ›lil.
piškotové plátky
Vrch piÅ¡kotu můžeme jeÅ¡tÄ› potřít kakaovou, Äokoládovou, rumovou nebo citrónovou polevou. Tak například poleva kakaová se pÅ™ipraví z jedné lžíce tuku, jedné lžíce kakaa a jedné lžíce cukru.
V kastrůlku rozehřejeme při nižší teplotě tuk, přidáme kakao a cukr. Vše promícháme a dáváme pozor, aby se poleva nevařila. Při vaření by se totiž srážela a nebyla by hladká. Polevu nalijeme
na piškot a nožem ji po povrchu rozetřeme.

Z tohoto tÄ›sta lze udÄ›lat také roládu. TÄ›sto rozestÅ™eme na cca půl centimetru vysoko na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. PeÄeme v teplejší troubÄ› pÅ™ibližnÄ› 15 minut. Poté opatrnÄ› podjedeme obdélníkový piÅ¡kotový plát nožem u delší strany a pÅ™eklopíme na pÅ™ipravený vál. Rychle ho po délce sbalíme a po vychladnutí narovnáme. Pak jej potÅ™eme například jahodovým džemem nebo marmeládou a znovu zabalíme do rolády, kterou krájíme na tenké plátky. K tomuto piÅ¡kotovému dezertu se výbornÄ› hodí neslazená káva se Å¡lehaÄkou nebo ovocný Äaj.

You may also like...