Co potÅ™ebujeme k jeho upeÄenÃ:
– 200 g cukru
– 200 g polohrubé mouky
– 3 vejce (na roládu raději 4 vejce)
– 2 lžiÄky prášku do peÄiva
– 4 lžÃce horké vody
Postup pÅ™Ãpravy:
V mÃse vyÅ¡leháme žloutky s horkou vodou do pÄ›ny, nasypeme polovinu cukru a jeÅ¡tÄ› Å¡leháme.
V menÅ¡Ã mÃse naÅ¡leháme bÃlky se Å¡petkou soli do tuhého snÄ›hu a pÅ™idáme druhou polovinu cukru. Do žloutkové pÄ›ny stÅ™ÃdavÄ› pÅ™idáváme snÃh z bÃlků a polohrubou mouku promÃsenou s práškem
do peÄiva. TÄ›sto lehce vymÃcháme vaÅ™eÄkou a nalijeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
VložÃme do pÅ™edehřáté trouby a peÄeme cca 20 minut. Že je piÅ¡kot hotový, poznáme tak, když
na Å¡pejli, kterou zapÃchneme pÅ™ed dopeÄenÃm do piÅ¡kotu, nebude pÅ™ilepené žádné syrové tÄ›sto. Formu s upeÄeným piÅ¡kotem položÃme na prkénko a po obvodu objedeme nožem, aby se od stÄ›ny formy lépe oddÄ›lil.
Vrch piÅ¡kotu můžeme jeÅ¡tÄ› potÅ™Ãt kakaovou, Äokoládovou, rumovou nebo citrónovou polevou. Tak napÅ™Ãklad poleva kakaová se pÅ™ipravà z jedné lžÃce tuku, jedné lžÃce kakaa a jedné lžÃce cukru.
V kastrůlku rozehÅ™ejeme pÅ™i nižšà teplotÄ› tuk, pÅ™idáme kakao a cukr. VÅ¡e promÃcháme a dáváme pozor, aby se poleva nevaÅ™ila. PÅ™i vaÅ™enà by se totiž srážela a nebyla by hladká. Polevu nalijeme
na piškot a nožem ji po povrchu rozetřeme.
Z tohoto tÄ›sta lze udÄ›lat také roládu. TÄ›sto rozestÅ™eme na cca půl centimetru vysoko na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. PeÄeme v teplejÅ¡Ã troubÄ› pÅ™ibližnÄ› 15 minut. Poté opatrnÄ› podjedeme obdélnÃkový piÅ¡kotový plát nožem u delÅ¡Ã strany a pÅ™eklopÃme na pÅ™ipravený vál. Rychle ho po délce sbalÃme a po vychladnutà narovnáme. Pak jej potÅ™eme napÅ™Ãklad jahodovým džemem nebo marmeládou a znovu zabalÃme do rolády, kterou krájÃme na tenké plátky. K tomuto piÅ¡kotovému dezertu se výbornÄ› hodà neslazená káva se Å¡lehaÄkou nebo ovocný Äaj.